Carbonnade flamande is een emblematisch gerecht uit het noorden van Frankrijk en België. Gemaakt van rundvlees en lang gestoofd in een donkere biersaus, is dit gulle, troostende gerecht perfect voor maaltijden met familie of vrienden. Als je van recepten houdt die rijke smaken combineren met eenvoudig koken, dan is deze carbonnade echt iets voor jou. Dit is een makkelijk recept om te maken, met behulp van een braadpan, een belangrijk ingrediënt voor perfect koken en smakelijke resultaten.

ingrediënten werkblad

Ingrediënten voor een heerlijke Vlaamse carbonnade

  • 1 kg stukken rundvlees (bij voorkeur karbonade of schartong)

  • 2 grote uien, fijngesneden

  • 2 wortelen, in plakjes gesneden

  • 1 eetlepel boter

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 bouquet garni (tijm, laurier)

  • 50 g mosterd

  • 2 plakjes ontbijtkoek (om de saus in te dikken)

  • 50 cl donker bier (zoals een Belgisch bier of stout)

  • 2 kruidnagels

  • Zout en peper naar smaak

  • 1 eetlepel suiker (optioneel, om de zuurgraad in balans te brengen)

gezinstijd in de keuken

De carbonnade flamande bereiden

  • Bereid de ingrediënten voor
    Begin met het snijden van het rundvlees in stukken van 3-4 cm. Pel de uien en wortels, snipper vervolgens de uien en snijd de wortels in plakjes.

  • Braad het vlees aan
    Verhit de olijfolie en boter in een braadpan. Voeg de stukken vlees toe en bak ze aan alle kanten bruin. Dit is cruciaal om het vlees dicht te schroeien en een mooie kleur te geven.

  • Voeg de groenten toe
    Zodra het vlees goed bruin is, voeg je de gesnipperde uien en gesneden wortelen toe. Bak enkele minuten tot de uien doorschijnend zijn.

  • Voeg de specerijen en mosterd toe
    Voeg de mosterd, kruidnagels en bouquet garni toe. Breng royaal op smaak met zout en peper. Meng goed zodat de mosterd het vlees en de groenten bedekt en een smakelijke toets toevoegt.

  • Blus af met het bier
    Giet het donker bier in de braadpan. Dit vormt de basis van de saus. Het bier zal de bereiding een diepere smaak geven. Laat enkele minuten sudderen zodat het bier zich goed mengt met de andere ingrediënten.

  • Voeg de peperkoek toe
    Leg de plakjes peperkoek bovenop het gerecht. Ze zullen oplossen in de saus, het mengsel iets dikker maken en een subtiele zoetheid toevoegen. Je kunt de plakjes ontbijtkoek ook inwrijven met een beetje mosterd voor je ze toevoegt, voor een nog sterkere smaak.

  • Sudderen
    Dek de braadpan af en laat ongeveer 2 uur sudderen op een laag vuur. Door de lange kooktijd kunnen de smaken zich ontwikkelen en wordt het vlees mals. Als je een snelkookpan gebruikt, verkort je de kooktijd tot 40 minuten onder druk.

  • Finishing touch
    Proef voor het opdienende saus en pas indien nodigde smaak aan door zout, peper of zelfs een beetje suiker toe te voegen als je de saus te bitter vindt. Verwijder het bouquet garni en de kruidnagels voor het opdienen.

Ideale ondersteuning

Carbonnade flamande past perfect bij licht geroosterde sneetjes boerenbrood of zelfgemaakte aardappelpuree. Je kunt het ook serveren met seizoensgroenten of zelfs een beetje rijst.

Eet smakelijk!